Suomalainen tapettikirja

Heikkinen, Maire
Nimeke: Suomalainen tapettikirja
Tekijät: Heikkinen, Maire (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789522220936
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 64,00 € (58,18 € alv 0 %)


Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Sarja: SKS:n toimituksia 1222, Tieto
Painos: 1. painos, 2009
Kieli: suomi
Sivumäärä: 327
Tuoteryhmät: Kulttuuri
Kirjastoluokka: 76.1 Sisustusarkkitehtuuri. Huonekalutaide
Kansalliskirjaston asiasanat: sisustus, verhoilu, pintakäsittely, tapetointi, seinät, sisustustekstiilit, sisustustaide, graafinen suunnittelu, tapettiteollisuus, kulttuurihistoria, historia, Suomi
Tapetit ovat olleet kotien sisustuksessa nopeimmin vaihtuva elementti ja siksi myös herkimmin katoava osa asumisen kulttuuriperintöä. Teos kartoittaa ensimmäistä kertaa suomalaisten tapettien historiaa keskittyen eri aikakausien tapettimalleihin, tapetin valmistusmenetelmiin ja valmistajiin.

Johdantona kerrotaan, miten seiniä verhoiltiin ennen kuin paperitapetit 1700-luvulla tulivat markkinoille. Työ pajoissa ja pienissä manufaktuureissa harjoitetusta käsinpainotekniikasta siirryttiin vähitellen koneelliseen tuotantoon, joka synnytti ensimmäiset varsinaiset tapettitehtaat. Yhä kasvanut tuotanto toi tapetit koko kansan ulottuville. Kirja valottaa myös suomalaisten paperitapettien kuviointia, joka on aina tiiviisti seurannut mannermaisia esikuvia ja tyylimuutoksia.

Teoksen erittäin runsas kuvitus kertoo seinäverhoilujen tarinaa 1700-luvulla sekä muotien, värien ja materiaalien muutoksesta teollistuneessa Suomessa 1800- ja 1900-luvulla. Kirjaan kootusta tapettikokoelmasta voi jokainen lukija löytää menneiden aikojen tuttuja tapetteja ja mieleen jääneitä kuvioita. Valikoima auttaa myös rakennusten korjaajien vanhaan taloon sopivien, aikakauden mukaisten tapettien valinnassa. Kuvamateriaali on peräisin Museoviraston n. 8000 näytteen tapettikokoelmasta ja tapettitehtaiden säilyneistä myyntimallistoista.


Tuotesuositukset