Maaliskuun kuukauden kirja


+
Järjestys
+
Poista kaikki suodatukset

-29%
Keisarit ja kurtisaanit - Perhe, valta ja seksi antiikin Roomassa
Rantala, Jussi
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2018
35,00 € 25,00 € (22,73 € alv 0)
  • Tuotetunnus 9789522229076
  • Kovakantinen kirja
  • Toimitusaika 1-3 arkipäivää

Keisarit ja kurtisaanit

Perhesuhteilla oli antiikin Roomassa valtava sosiaalinen merkitys: keisarit korostivat perheensä asemaa turvatakseen valtansa jatkuvuuden, avioliitot perustuivat pariskunnan vanhempien välisiin sopimuksiin ja perheyhteisöön kuului ydinperheen lisäksi palvelijoita ja orjia.

Rooman valtakunnassa valta kytkeytyi myös eroottisiin suhteisiin. Prostituutio oli olennainen osa seksuaalikulttuuria, ja antiikin lähteistä löydämme kuvauksia opettajan ja oppilaan välisistä suhteista. Silti perheen hyvällä maineella oli keskeinen rooli Rooman yläluokkaisten sukujen valtataisteluissa ja poliittisessa elämässä.

Kirjan sisältämissä artikkeleissa tutustutaan moneen kiinnostavaan antiikin kulttuuria valottavaan teemaan. Osansa saavat mm. Caligulan perhetausta, kurtisaanikulttuuri, keisarillisen perheen ja pretoriaanikaartin väliset suhteet ja Vestan papittaret. Mielenkiintoisia näkökulmia aiheeseen tuo myös katsaus Aleksanteri Suuren kasvuympäristöön.

Teos auttaa ymmärtämään monia tärkeitä mutta meidän näkökulmastamme outoja antiikin kulttuurin ilmiöitä. Vaikka roomalainen perhekäsitys poikkeaa omastamme monessa suhteessa hyvin paljon, on moni asia kuitenkin pysynyt yllättävän muuttumattomana.

FT Jussi Rantala on Tampereen yliopistossa vuonna 2013 väitellyt antiikintutkija. Rantalan erityisen kiinnostuksen kohteina ovat antiikin historiankirjoitus, valtasuhteet, identiteetti ja kulttuuripessimismi.

25,00€
(norm. 35,00€)

Etu voimassa 31.3. asti SKS:n verkkokaupassa ja kirjakauppa Tiedekirjassa.